Greåker i Tyrkia

lagt inn 6. apr. 2011, 05:04 av Henrik Myhrvold Simensen
Greåker IFs A-tropp har tilbragt den siste uken på treningsleir i tyrkiske Side, plassert sør i landet ved middelhavskysten. Dette er tredje året på rad laget tilbringer én uke på treningsleir i Tyrkia. I år som i fjor gikk turen til Side og Hotel Club Grand Aqua, som er nabohotell til Club Grand Side hvor fjorårets tur ble tilbragt. Turen inneholdt blant annet to treningskamper mot særdeles god motstand, i tillegg til tyrkisk toppseriekamp mellom Antalyaspor og Galatasaray.
 
Greåker-troppen bestående av 18 spillere og seks trener/støtteapparat/heiagjeng satt tirsdag 29.mars kursen mot Tyrkia fra Moss Lufthavn Rygge. Sent tirsdag kveld ankom vi flyplassen på Antalya, før en times busstur til Hotel Grand Aqua fulgte. Der ble det tid til en liten matbit, før vi sjekket inn rommene og gjorde seg klare for morgendagens økter.
 
Onsdag morgen var det tilbake til kjente rutiner for de som var med året før. Frokost klokken åtte, etterfulgt av turens første trening klokken halv elleve. Den første økten ble en tilvenningsøkt, til bane og klima. Det er en liten overgang fra et par varmegrader hjemme i kalde Norge, til 20 grader og stekende sol i sydlige Tyrkia. Økten ble avsluttet med en internkamp mellom lagets eldre og yngre spillere, som endte uavgjort.
 
Mellom treningene på onsdag gjorde trenerteamet en avtale om treningskamp mot Regar TadAZ et toppserielag fra Tadjikistan. Et lag som i løpet av det forrige tiåret vant den hjemlige ligaen syv ganger og den hjemlige cupen tre. I tillegg til å ha vunnet AFC Presidents Cup i regi av det asiatiske fotballforbundet også tre ganger. Laget besto av profesjonelle fotballspillere, flere med erfaring fra Tadjikistans A-landslag og russisk toppserie.
 
Med andre ord var det en hard kamp Greåkers 5.divisjonsspillere sto ovenfor torsdag ettermiddag. Og det ble en tøff start da, Regars spiss i åpningsminuttene sendte asiatene i ledelsen med et fantastisk brassespark. Kort tid etter doblet de ledelsen, på et mål som burde vært annullert for offside. Like før pause satt de inn 3-0 etter ubesluttsom i Greåkers forsvar. Alt i alt var det Regar som styrte kampen, mens Greåker hadde mer enn nok med å forsvare seg, og klarte knapt og holde ballen mer en ett trekk i laget. Etter pause justerte Greåker presshøyden sin, og møtte motstanderen høyere på banen. Dette ga resultater for gråtrøyene som kom mer inn i kampen. Og etter en times spill satt Dardan Istrefaj inn reduseringen. Regar fastsatte senere sluttresultatet til 4-1 i en kamp hvor Greåkers spillere etterhvert ble svært slitne etter iherdig innsats. Dette gjorde at trener Frode Gretland kom inn de siste ti minuttene på høyreback, og viste prov på gamle taker med en redning på strek.
 
Fredag var det klart for nye eventyr da laget på morgenen tok en tur utenfor hotellet på Adventure Park. Her fikk spillerne prøvd seg på en slags hinderløype plassert i luften, hvor man måtte balansere over utplasserte planker eller stubber og fly gjennom luften. Enkelte spillere avsto fra å delta, mens andre valgte og utfordre skjebnen. Spesielt spillende assistenttrener Ronald Turner fikk oppleve noen særs nervøse timer.
 
Det ble også holdt en liten intern bordtennisturnering mellom noen av spillerne. Ronald Turner var selvsagt selvutnevnt favoritt, men røk ut allerede i første runde mot romkamkerat Timothy Brown. Unnskyldningene var selvsagt ikke få, rackertene var dårlig, "stutsen" var rar og lyset var vemmelig. Til slutt gikk Per Jørgen Høydahl av med seieren. Per Jørgen var også tidlig ute å skrøt av en angivelig tredjeplass i NM, det var dog kun fire deltagere.
 
Fredag var det restitusjonstrening, før det lørdag ventet kamp mot Örebro Syrianska, et hardtsatsende svensk 3.divisjonslag. Svenskene bodde på det samme hotellet som oss, og ga definitivt inntrykk av å være et fysisk sterkt lag. Örebro var også det dominerende laget da kampen kom igang, og gikk tidlig opp i ledelsen. Greåker hang lenge med før Örebro gikk opp til 2-0 etter en drøy time. Greåker reduserte ledelsen ved Per Jørgen Høydahl, etter en kommunikasjonsfeil mellom svenskenes keeper og back, Per luktet dette og satt ballen i det åpne buret. Utover i kampen faller Greåker mer samme og Örebro scorer ytterligere tre mål, mens Dardan Istrefaj presser frem et bisarr selvmål hos svenskene.
 
Søndag ble en rolig dag for Greåker-spillerne, bestående av beach-volleyballturnering på stranden og treningsfri på ettermiddagen. Mandag morgen var det turens siste trening, etterfulgt av shoppingtur til Antalya på ettermiddagen. For flesteparten ble kvelden avsluttet med tyrkisk toppseriematch mellom Antalyaspor og Galatasaray. Flere var nok spente på stemningen. De fleste fikk seg nok et sjokk  da vi kom inn på stadion og så og hørte alle tygge på frø. Da kampen ble blåst igang var stadion halvfull, men 20 minutter ut i oppgjøret var det bortimot fullt på stadion. De lokale heltene fra Antalya sviktet ikke og vant til slutt 3-0, stemningen steg bemerkelsesverdig ved hvert mål, før stadion begynte og tømmes igjen 20 minutter før slutt. Alt i alt en helt fortjent seier til Antalyaspor som hadde flere gode spillere i laget. Gjestene fra Istanbul skuffet mer. Et lag bestående av flere stjerne, blant annet tidligere Leeds- og Liverpool-spiller Harry Kewell figurerte i gjestenes startoppstilling
 
Tradisjonen tro fikk årets førstereisspillere håret fjernet. Verst gikk det nok utover juniorkeeper Nathaniel Dahl, som satt igjen med en sveis til gjenstand for latter for lagkameratene.
 
Troppens spillerutvalg fikk også sitt å gjøre. Laget hadde faste tider å møte til frokost. En dag greide ikke Rene Arnesen, Lasse Kristoffersen og Heine Jensen dette. Straffen ble og måtte jobbe en halvtime som servitører ved middagen. Guttene sonet straffen sin med glans som serviceinnstillte kelnere. Også Dardan Istrefaj fikk straff da han presterte og forsove seg til spillermøtet klokken åtte på kvelden. For de som kjenner Dardan er det en særdeles snakkesalig gutt, som på den timeslange bussturen til og fra Antalya ikke fikk snakke med mindre han fikk muntlig godkjennelse fra trener Frode Gretland. Noe som var heller vanskelig da Gretland arrogsnt svarte at han kunne få snakke når vi kom frem.
 
Tirsdag 5.april satt troppen kursen hjem mot Norge igjen. Litt over klokken tre landet flyet og et kaldt, tåkete og regnete vær ønsket laget velkommen hjem på Rygge.
 
Alt i alt en flott tur !
 
 
Comments